Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığınca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda Ve Yem Kanunu kapsamında 04.01.2012 tarih ve 28698 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereğince bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretim satış veya dağıtımında çalışan personelin eğitimleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu ile yapılan protokoller çerçevesinde yapılmaktadır.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile Bakanlığımız arasında yapılan 18.01.2017 tarihli protokole istinaden İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve Siirt Fırıncılar Odasının koordinasyonu ile 21.09.2017 tarihinde Kültür Merkezi Toplantı Salonunda ekmek üretiminde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan personelden oluşan 135 katılımcıya eğitim verilmiş olup; verilen eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılara hijyen eğitim belgesi düzenlenecektir.
Düzenlenen eğitimde:
- Hijyen ve sanitasyonla ilgili temel tanımlar,
- Gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar,
- Personel, işyeri ve ekipman hijyeni,
- Temizlik ve dezenfeksiyon,
- Fırınlarda hijyen ve sanitasyon,
- Fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları,
- Gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri,
- Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı,
- Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatına uygun (kepek oranı daha yüksek buğday unundan katkısız az tuzlu) ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri,
- El yıkama maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı,
- Tam buğday ekmeğinin sağlık üzerine etkileri,
- Ekmek israfının azaltılabilmesi için alınabilecek tedbirler hakkında bilgiler verilmiştir.